Блог

Блог

Дори опитните водачи се нуждаят от обучение

Дори опитните водачи се нуждаят от обучение

3.12.2018 г. 18:43:00
Водачите на финландския горски превозвач Пуукульетус Весала са добре познати в провинция Остроботния с отличните си постижения в пестенето на гориво зад волана. Въпреки славата им в това отношение, компанията решила да използва инструкторите на Скания Финландия за обучение на водачи.

„Исках да видя дали можем да спестим гориво“, обяснява изпълнителният директор Ярко Весала. „Разходът на нашите шофьори е различен и искахме да идентифицираме силните и слабите им страни. Обучението позволи на всеки водач да определи кои аспекти от техните навици на шофиране трябва да подобрят.“

Никога не преставаш да се учиш

Разбира се, Весала бил наясно, че професионалните водачи може да са скептични относно необходимостта от по-нататъшно обучение: „Човек би си помислил, че след 20 години шофиране водачът знае почти всичко. Аз самият не съм изключение – мислех по същия начин. Въпреки това, през годините технологията на превозните средства се разви изключително много и трябва да знам повече, за да се възползвам максимално от всички тези нови функции.”

След консултация с шофьорите, Весала установил, че повечето от тях приветстват възможността за допълнително обучение. Така те и целият автопарк на компанията от пет четириосни камиони за дървен материал пристигнали в град Коккола, за да преминат обучението на водачи на Скания. Там те първо шофирали своите камиони, след това учили теория и накрая преминали изпит по шофиране, използвайки новопридобитите си умения.

Как да постигнеш трайно подобрение

Обучението обаче не свършва дотук. През следващата година, на всеки два месеца водачите получавали индивидуални доклади, базирани на данните от електронните системи на Скания. Докладите съдържали описание на навиците на шофиране и препоръки за подобрения. Всеки водач имал и личен инструктор, с който обсъждали резултатите.

„Всеки може да кара добре за един ден, но добрият водач кара добре постоянно, месец след месец. Ето защо целогодишното обучение е важно за постигане на трайно подобрение,” казва Весала. Всичките пет камиона на Пуукульетус Весала са произведени от Скания. Това означава, че те са оборудвани по подобен начин, за да позволят на водачите лесно да преминават от един камион на друг.

Ярко Весала е собственик трето поколение в семейния бизнес. С повече от четвърт век опит, той е товарил камиони с трупи още когато някои от колегите му са карали мотопеди. Дали обучението за водачи му е помогнало?

„Абсолютно. Най-голямата изненада беше да научим колко от времето прекарваме в работа на празен ход. Преди обучението, работата на празен ход беше между 15% и 18%, а сега падна на 5% до 7%. Днес, ако някой остави превозното средство да работи, докато е на бензиностанция, става лошо: това се равнява на една много скъпа чаша кафе!“

Да повишиш нивото на безопасност

Преди обучението в компанията не е имало указания за скоростта на шофиране. След обучението са определени такива – 80–82 км/ч. Преди, при шофиране без товар, скоростта е била ненужно висока. Сега водачите на компанията по-често планират шофирането предварително, а според системата на Скания за управление на автопарка (Scania Fleet Management), рязкото спиране значително е намаляло.

„Когато управлявате композиция от 76 тона с влекача и ремаркетата (което във Финландия е разрешено), важно е да знаете кога да започнете да спускате по инерция. Предвиждането също повишава безопасността,” казва Весала. Като цяло, схемата за обучение е подобрила ефективността при пестенето на гориво, което Весала оценява. „Обичайно, продължаващото образование не се среща често в транспортния бранш, но тези, които инвестират в обучение, са по-успешни, и постигат по-голяма отговорност на служителите.“ завършва той.
Сервизите на Агри М ООД в Пловдив ще продължат да обслужват клиенти
Агри М ще поддържа отворени двата си сервиза в Пловдив и остава в готовност да обслужва камиони, автобуси и ремаркета. Сервизите работят с нормалното си работно време от 8:00 до 17:00.
Scania L-серия вече със 7-литровия двигател.
Решението е подходящо за дистрибуция, сметосъбиране и строителство в натоварени градски райони.
Хибридният модел Scania L 320 получи наградата „Устойчив камион на годината“
В Италия хибридният камион Scania L 320 бе отличен с наградата „Устойчив камион на годината“ в категория дистрибуция. Това е четвъртата поредна победа на Скания и потвърждава нейното лидерство в прехода към устойчив транспорт.
Scania Road Show 2019 – Take CO2NTROL
На 5-ти ноември в базата на Агри М, Голямоконарско шосе, 4-ти километър се проведе заключителния етап на роуд шоуто на Скания „Устойчивост! Сега и Отвъд хоризонта!“.
Сервизна кампания
Сервизна кампания
23.10.2019 г. 9:01:33
Промоционални цени на компоненти за система AdBlue