Блог

Блог

Проектиране на кабини за шофьори с всякакви форми и размери

Проектиране на кабини за шофьори с всякакви форми и размери

30.8.2019 г. 9:27:22
Хората имат всякакви форми и размери. Кабините на Scania са проектирани така, че да им прилягат.

Използвайки антропометрични данни от голям брой страни по света, Скания използва виртуални манекени при проектирането на кабини.

"Манекените са комбинация от три или повече измервания", обяснява Пауло Едуардо Фрагосо, експерт по антропометрия в отдела за ергономика на превозни средства Scania.

Scania започва да събира данни за човешката фигура  в края на 90-те години, които впоследствие са разширени и актуализирани с развитието на населението. Обща тенденция, която е валидна изненадващо за всички страни, е увеличаващия се брой шофьори с наднормено тегло, което изисква, например, по-дълги предпазни колани. Също така тенденцията е към увеличаване на средната височина на мъжете и жените.

„Всяка характеристика на камиона трябва да е достъпна за всички водачи на автомобили Скания. Това включва мъже и жени от 1,50 метра до 2,05 метра високи, моделирани статистически с помощта на най-новите технологии. Всичко това е част от нашата база данни за опознаване на потребителите. “

Това богатство от данни се използва при проектирането на камиони Scania.

“Ако трябва да отбележа една отличителна характеристика, тя ще включва по-голямата видимост и достъпа до кабината“, казва Фрагосо.

Оценки чрез симулации

Чрез симулации, експертите по ергономика на автомобили могат да оценят достъпността за различните шофьори, без да се нуждаят от огромно количество тестове. Сложното движение за достигане през прозореца до билет от тол станция, например, ще варира в зависимост не само от височината на водача, но и от дължината на торса и ръката и може лесно да бъде тествано от виртуална група потребители.

„Тъй като един размер очевидно не отговаря на всички, трябва да осигурим възможности за индивидуални настройки на волана, седалката и страничните огледала. Ако сме принудени да правим компромиси, ще гарантираме, че отговаряме на нуждите на по-голямата част от шофьорите. Но има също така някои неща, с които не можем да правим компромиси, като удобното достигане до съединителя за онези камиони, които все още имат ръчни съединители.

Събиране и актуализиране на антропометрични данни

Заниманието по проектиране на кабина може да се сравни със симфоничен оркестър, според Фрагосо. Всяка характеристика на кабината, подобно на инструмент, представлява елемент от хармонична и добре звучаща музикална композиция. Нищо не трябва да се откроява и промяната на една характеристика се отразява на цялото. Композирането на добра музика със качествата на Скания е от ключово значение.

Фрагосо непрекъснато събира антропометрични данни, както и актуализира съществуващите. „Данните винаги трябва да са леснодостъпни. Това е като брадвата на дървосекача. Острието винаги трябва да е остро, когато го повикат на работа. "Сервизите на Агри М ООД в Пловдив ще продължат да обслужват клиенти
Агри М ще поддържа отворени двата си сервиза в Пловдив и остава в готовност да обслужва камиони, автобуси и ремаркета. Сервизите работят с нормалното си работно време от 8:00 до 17:00.
Scania L-серия вече със 7-литровия двигател.
Решението е подходящо за дистрибуция, сметосъбиране и строителство в натоварени градски райони.
Хибридният модел Scania L 320 получи наградата „Устойчив камион на годината“
В Италия хибридният камион Scania L 320 бе отличен с наградата „Устойчив камион на годината“ в категория дистрибуция. Това е четвъртата поредна победа на Скания и потвърждава нейното лидерство в прехода към устойчив транспорт.
Scania Road Show 2019 – Take CO2NTROL
На 5-ти ноември в базата на Агри М, Голямоконарско шосе, 4-ти километър се проведе заключителния етап на роуд шоуто на Скания „Устойчивост! Сега и Отвъд хоризонта!“.
Сервизна кампания
Сервизна кампания
23.10.2019 г. 9:01:33
Промоционални цени на компоненти за система AdBlue