Блог

Блог

Вече има и строителни камиони на метан

Вече има и строителни камиони на метан

20.11.2018 г. 21:44:00

След камионите за регионална и градска дистрибуция, Scania оборудва с газови двигатели и серията си камиони за строителството – XT. Първият Scania P 340 XT – самосвал с две оси и брутна маса 18 тона, работещ със сгъстен природен газ (CNG), беше доставен през октомври на общинския съвет в гр. Хаселт, Белгия.

„Сгъстеният метан осигурява по-ниски въглеродни емисии, но по-важното за градските условия е, че този камион отделя 95% по-малко прахови частици в сравнение с дизеловите му аналози“ коментира Йост Венкен, съветник по околната среда и устойчивото развитие в Хаселт. „Освен ползите за общественото здраве, метанът е значително по-евтин“ допълва той.

На фона на увеличаващите се ограничения за дизеловите двигатели и все още трудно приложимите електрически транспортни средства, камионите на метан са изключително добра инвестиция.

От една страна, горивото излиза много изгодно, съществуват достатъчно метанстанции и зареждането става бързо. От друга страна, машината почти не замърсява и няма опасност от неблагоприятни нормативни ограничения и санкции за целия ѝ период на експлоатация. И като бонус към всичко това, поддръжката и ремонтите по газовите двигатели са по-евтини.

Фактът, че камионите на газ имат по-малък пробег с едно зареждане в сравнение с дизеловите, не представлява сериозен проблем за строителните дейности, при които обикновено превозите са на сравнително кратки разстояния. По-честото зареждане на камионите на метан се компенсира многократно от намалените разходи за гориво и поддръжка.

„Няма компромиси с мощността, а зареждането на метан е значително по-бързо от това на електрическите превозни средства. Газовите двигатели на Scania могат да работят еднакво добре и на биогаз в бъдеще, така че ще можем да продължим да намаляваме значително въглеродните емисии“ казва в заключение Йост Венкен.

Камиони за строителството от серията XT на Scania, с двигатели на метан и с различно предназначение, вече са достъпни и в България. Като оторизиран дилър на Scania, в Агри-М предлагаме пълната гама автомобили на марката.

В нашия Scania център можете да поръчате всяка модификация, предлагана от производителя, както и да направите своя собствена конфигурация чрез уникалната модулна система на марката.

През октомври и ноември т.г., предложихме на нашите клиенти тестдрайв на подобен модел с газов двигател – Scania G410 CNG. Възможността предизвика голям интерес, датите за тест бързо се изчерпиха и в резултат получихме няколко поръчки за метанови влекачи.

Хибридният модел Scania L 320 получи наградата „Устойчив камион на годината“
В Италия хибридният камион Scania L 320 бе отличен с наградата „Устойчив камион на годината“ в категория дистрибуция. Това е четвъртата поредна победа на Скания и потвърждава нейното лидерство в прехода към устойчив транспорт.
Scania Road Show 2019 – Take CO2NTROL
На 5-ти ноември в базата на Агри М, Голямоконарско шосе, 4-ти километър се проведе заключителния етап на роуд шоуто на Скания „Устойчивост! Сега и Отвъд хоризонта!“.
Сервизна кампания
Сервизна кампания
23.10.2019 г. 9:01:33
Промоционални цени на компоненти за система AdBlue
По едно засадено дърво за всяко продадено превозно средство
От 2013 г. Scania Ibérica засажда по едно дърво за всяко превозно средство, продадено в Испания и Португалия. „Гората на Скания”, близо до испанската столица, сега има повече от 20 000 дървета.
Есенна сервизна кампания
Промоционални цени на въздушни възглавници
Интелигентни тахографи. Какво трябва да знаете за тях?
През юни 2019 г. влезе в сила нов закон на ЕС за въвеждане на интелигентни тахографи. Какво означава това за вашия бизнес?
Стая на бъдещето: за визии, идеи и концепции, които оформят утрешния свят на транспорта
Скания създава виртуално пространство, където собствените ú експерти ще се срещат и обменят идеи относно тенденции и визии с външни лица като изследователи, футуристи, видеографи и писатели.