Блог

Блог

Вече има и строителни камиони на метан

Вече има и строителни камиони на метан

20.11.2018 г. 21:44:00

След камионите за регионална и градска дистрибуция, Scania оборудва с газови двигатели и серията си камиони за строителството – XT. Първият Scania P 340 XT – самосвал с две оси и брутна маса 18 тона, работещ със сгъстен природен газ (CNG), беше доставен през октомври на общинския съвет в гр. Хаселт, Белгия.

„Сгъстеният метан осигурява по-ниски въглеродни емисии, но по-важното за градските условия е, че този камион отделя 95% по-малко прахови частици в сравнение с дизеловите му аналози“ коментира Йост Венкен, съветник по околната среда и устойчивото развитие в Хаселт. „Освен ползите за общественото здраве, метанът е значително по-евтин“ допълва той.

На фона на увеличаващите се ограничения за дизеловите двигатели и все още трудно приложимите електрически транспортни средства, камионите на метан са изключително добра инвестиция.

От една страна, горивото излиза много изгодно, съществуват достатъчно метанстанции и зареждането става бързо. От друга страна, машината почти не замърсява и няма опасност от неблагоприятни нормативни ограничения и санкции за целия ѝ период на експлоатация. И като бонус към всичко това, поддръжката и ремонтите по газовите двигатели са по-евтини.

Фактът, че камионите на газ имат по-малък пробег с едно зареждане в сравнение с дизеловите, не представлява сериозен проблем за строителните дейности, при които обикновено превозите са на сравнително кратки разстояния. По-честото зареждане на камионите на метан се компенсира многократно от намалените разходи за гориво и поддръжка.

„Няма компромиси с мощността, а зареждането на метан е значително по-бързо от това на електрическите превозни средства. Газовите двигатели на Scania могат да работят еднакво добре и на биогаз в бъдеще, така че ще можем да продължим да намаляваме значително въглеродните емисии“ казва в заключение Йост Венкен.

Камиони за строителството от серията XT на Scania, с двигатели на метан и с различно предназначение, вече са достъпни и в България. Като оторизиран дилър на Scania, в Агри-М предлагаме пълната гама автомобили на марката.

В нашия Scania център можете да поръчате всяка модификация, предлагана от производителя, както и да направите своя собствена конфигурация чрез уникалната модулна система на марката.

През октомври и ноември т.г., предложихме на нашите клиенти тестдрайв на подобен модел с газов двигател – Scania G410 CNG. Възможността предизвика голям интерес, датите за тест бързо се изчерпиха и в резултат получихме няколко поръчки за метанови влекачи.

Специални цени на части за климатична система Лято 2019
Спестете сега със специалните цени на Скания!
LeciTrailer дава 10 години гаранция срещу корозия на ремаркетата
Антикорозионното покритие позволява шасито да се тонира в цвят по избор на купувача и гарантира дълъг живот на полуремаркето и съответно – по-висока цена на пазара втора ръка.
Компактен автокран „взима“ тесни завои
Ултра-късата Скания S520 8×2/*6 е четириосна конфигурация с три управляеми оси, пригодена да маневрира в тесни промишлени пространства.
Двукратният национален шампион в Scania Driver Competitions разказва за състезанието [видео]
Йордан Симеонов, национален победител в състезанието Scania Driver Competitions през 2007-а и 2012 година, ще опита отново да стигне до финала в Швеция през май 2019 г.
Новото поколение Скания сваля драстично разходите за гориво
Подобрението на горивната ефективност на автопарка носи на Skaraslättens икономии от над 300 000 евро годишно.
Тестват автономна Scania в Западна Австралия
Международният гигант „Рио Тинто“ тества автономна транспортна система от ново поколение, разработена от Скания, в своите солни мини в Дампиър, Западна Австралия.
Как работят ремаркетата с подвижен под [видео]
В ремаркетата с подвижен под, инженерите на STAS са съчетали практичното с приятното. С тях е лесно да превозваш както насипни товари, така и опаковани стоки.
Scania влиза в консорциум за втечнен био метан
Международният консорциум BioLNG EuroNet, в който членуват Scania, Iveco, Shell, Disa и Osomo, обяви плановете си да развие пътния транспорт, базиран на втечнен природен газ (ВПГ), чрез изграждането в Европа на инфраструктура, която да разшири разпространението на този вид гориво.
Дори опитните водачи се нуждаят от обучение
Водачите на финландския горски превозвач Пуукульетус Весала са добре познати с отличните си постижения в пестенето на гориво. Въпреки това, компанията решила да използва инструкторите на Скания Финландия за обучение на водачи.