Блог

Блог

Scania влиза в консорциум за втечнен био метан

Scania влиза в консорциум за втечнен био метан

10.12.2018 г. 9:24:00
Международният консорциум BioLNG EuroNet, в който членуват Scania, Iveco, Shell, Disa и Osomo, обяви плановете си да развие пътния транспорт, базиран на втечнен природен газ (ВПГ), чрез изграждането в Европа на инфраструктура, която да разшири разпространението на този вид гориво.

Директорът на Scania, завеждащ решенията за устойчив транспорт – Йонас Норд, заяви: „Програмата на консорциума включва производство на биогориво, станции за зареждане, както и европейски субсидии за производството на нови машини. Те са нужни, за да могат прогресивните клиенти да инвестират в камионите на ВПГ, независимо от първоначалната по-висока цена“.

Към момента, в Европа се движат около 5000 камиона на втечнен метан. С участието си в консорциума BioLNG, Scania и Iveco ще увеличат броят им с 40%. Така двата водещи производителя на тежкотоварна техника се включват в общоевропейските усилия за намаляване на въглеродните емисии с 60% под равнищата от 1990 г. до 2030 г. Консорциумът ще произведе нови 2000 камиона, работещи на ВПГ и ще разшири мрежата от станции за зареждане.

Мрежата ще обхваща част от териториите на Испания, Франция, Белгия, Холандия, Германия и Полша. Предвижда се изграждането на 39 газстанции, които ще бъдат разположени на всеки 400 км по главните пътища по коридора Испания – Полша. Това ще осигури възможността за по-дълги преходи по това натоварено направление, при това на по-достъпна цена и при много по-ниско замърсяване.

Заместник-изпълнителният директор на Shell Retail – Ищван Капитани, заяви: „ВПГ става все по-приложим като гориво за тежкотоварните превозни средства и затова значимостта му за транспортния сектор се увеличава. Shell поема ангажимент да предложи на своите клиенти гориво с по-ниски въглеродни емисии и новите станции за зареждане с ВПГ са важна стъпка в този процес “.

Проектът включва и изграждане на завод за производство на т.нар. „био ВПГ“ (BioLNG) в Холандия. Чрез патентованата технология на Osomo, от преработката на отпадъци от хранителен произход, годишно ще се добиват около 3 милиона кубически метра биометан, който ще бъде доставян в мрежата от станции за зареждане с ВПГ Shell.

„ВПГ намалява емисиите от въглероден двуокис с около 20%, а биометанът ги намалява с повече от 90%. Развивайки производството на биометан, ще можем да увеличаваме съотношението, в което той се смесва с изкопаемия природен газ”, допълни Йонас Норд от Scania.

Преминавайки към втечнен метан и биометан, транспортните фирми на практика елиминират замърсяването със сяра и намаляват стойностите на азотните окиси и праховите частици, които са основните замърсители на въздуха.
Хибридният модел Scania L 320 получи наградата „Устойчив камион на годината“
В Италия хибридният камион Scania L 320 бе отличен с наградата „Устойчив камион на годината“ в категория дистрибуция. Това е четвъртата поредна победа на Скания и потвърждава нейното лидерство в прехода към устойчив транспорт.
Scania Road Show 2019 – Take CO2NTROL
На 5-ти ноември в базата на Агри М, Голямоконарско шосе, 4-ти километър се проведе заключителния етап на роуд шоуто на Скания „Устойчивост! Сега и Отвъд хоризонта!“.
Сервизна кампания
Сервизна кампания
23.10.2019 г. 9:01:33
Промоционални цени на компоненти за система AdBlue
По едно засадено дърво за всяко продадено превозно средство
От 2013 г. Scania Ibérica засажда по едно дърво за всяко превозно средство, продадено в Испания и Португалия. „Гората на Скания”, близо до испанската столица, сега има повече от 20 000 дървета.
Есенна сервизна кампания
Промоционални цени на въздушни възглавници
Интелигентни тахографи. Какво трябва да знаете за тях?
През юни 2019 г. влезе в сила нов закон на ЕС за въвеждане на интелигентни тахографи. Какво означава това за вашия бизнес?
Стая на бъдещето: за визии, идеи и концепции, които оформят утрешния свят на транспорта
Скания създава виртуално пространство, където собствените ú експерти ще се срещат и обменят идеи относно тенденции и визии с външни лица като изследователи, футуристи, видеографи и писатели.