Блог

Блог

Проектиране на кабини за шофьори с всякакви форми и размери

Проектиране на кабини за шофьори с всякакви форми и размери

30.8.2019 г. 9:27:22
Хората имат всякакви форми и размери. Кабините на Scania са проектирани така, че да им прилягат.

Използвайки антропометрични данни от голям брой страни по света, Скания използва виртуални манекени при проектирането на кабини.

"Манекените са комбинация от три или повече измервания", обяснява Пауло Едуардо Фрагосо, експерт по антропометрия в отдела за ергономика на превозни средства Scania.

Scania започва да събира данни за човешката фигура  в края на 90-те години, които впоследствие са разширени и актуализирани с развитието на населението. Обща тенденция, която е валидна изненадващо за всички страни, е увеличаващия се брой шофьори с наднормено тегло, което изисква, например, по-дълги предпазни колани. Също така тенденцията е към увеличаване на средната височина на мъжете и жените.

„Всяка характеристика на камиона трябва да е достъпна за всички водачи на автомобили Скания. Това включва мъже и жени от 1,50 метра до 2,05 метра високи, моделирани статистически с помощта на най-новите технологии. Всичко това е част от нашата база данни за опознаване на потребителите. “

Това богатство от данни се използва при проектирането на камиони Scania.

“Ако трябва да отбележа една отличителна характеристика, тя ще включва по-голямата видимост и достъпа до кабината“, казва Фрагосо.

Оценки чрез симулации

Чрез симулации, експертите по ергономика на автомобили могат да оценят достъпността за различните шофьори, без да се нуждаят от огромно количество тестове. Сложното движение за достигане през прозореца до билет от тол станция, например, ще варира в зависимост не само от височината на водача, но и от дължината на торса и ръката и може лесно да бъде тествано от виртуална група потребители.

„Тъй като един размер очевидно не отговаря на всички, трябва да осигурим възможности за индивидуални настройки на волана, седалката и страничните огледала. Ако сме принудени да правим компромиси, ще гарантираме, че отговаряме на нуждите на по-голямата част от шофьорите. Но има също така някои неща, с които не можем да правим компромиси, като удобното достигане до съединителя за онези камиони, които все още имат ръчни съединители.

Събиране и актуализиране на антропометрични данни

Заниманието по проектиране на кабина може да се сравни със симфоничен оркестър, според Фрагосо. Всяка характеристика на кабината, подобно на инструмент, представлява елемент от хармонична и добре звучаща музикална композиция. Нищо не трябва да се откроява и промяната на една характеристика се отразява на цялото. Композирането на добра музика със качествата на Скания е от ключово значение.

Фрагосо непрекъснато събира антропометрични данни, както и актуализира съществуващите. „Данните винаги трябва да са леснодостъпни. Това е като брадвата на дървосекача. Острието винаги трябва да е остро, когато го повикат на работа. "Ултра къс камион Scania за Холандия
Холандският превозвач Венъс Контейнърс наскоро пусна в експлоатация новия си камион Scania G 370 6 × 2. Отличителната черта на този камион е ултра късия радиус на завиване, благодарение на междуосието от 3,15 метра.
Как работят ремаркетата с подвижен под
В ремаркетата с подвижен под, инженерите на STAS са съчетали практичното с приятното. С тях е лесно да превозваш както насипни товари, така и опаковани стоки.
Лятна промоция за части за ремаркета
Възползвайте се от нашите промоционални цени сега!
Устойчиво мислене по отношение на облеклото за шофьори на камиони
В Скания, не само камионите, но и всички продукти се разработват с голямо старание. Гордото наследство и ценностите са неща, които блестят от самото начало. Процесът на проектиране е добре дефиниран и няма значение дали сте дизайнер на нов камион, тениска или нещо друго, процесът на разработване на продуктите е задълбочен и изчерпателен.
Специални цени на части за климатична система Лято 2019
Спестете сега със специалните цени на Скания!