Блог

Блог

Новото поколение Скания сваля драстично разходите за гориво

Новото поколение Скания сваля драстично разходите за гориво

14.1.2019 г. 11:56:00
Шведският превозвач Skaraslättens Åkeri е намалил годишните си разходи за гориво с почти 10,000 евро на камион, откакто е заменил влекачите R 580 за R 520 от новото поколение.

Освен че притежава 31 камиона и 350 ремаркета, Skaraslättens също така използва допълнителните услуги на 50 превозвачи като подизпълнители. Те съвместно транспортират входящи стоки от Азия, предназначени за големи търговци на дребно като Икеа. На връщане, камионите превозват вързопи дървен материал за износ.

С влекачите V8 R 520 промяната е значителна

Skaraslättens поддържа политика на редовно обновяване на автомобилния парк със Скания и ограничава възрастта на автомобила до максимум три години или 400 000 километра. Това означава, че камионите са в отлично състояние и все още имат сериозна остатъчна стойност, когато се продават.

„Миналата година закупихме 20 нови камиона. Получаването на новия V8 Скания R 520 се оказа късмет; разликата е забележителна”, казва финансовият директор на Skaraslättens - Хакан Йохансон. Мощните V8 двигатели са жизнено необходими за превозвача, тъй като той често работи с 60-тонни товари от по два контейнера. „Всичко е свързано с логистиката: колкото си по-голям, толкова повече задачи можеш да изпълниш“, казва той.

20% по-малко разход на гориво само за две години

Йохансон цитира обявеното от Скания 5-процентно увеличение на горивната ефективност в новото поколение камиони и добавя, че в Skaraslättens с лекота са успели да подобрят този показател още повече. Данните на фирмата показват, че през 2016 г. влекачите R 580 са изразходвали средно 41.5 литра на 100 километра, а през 2017 г. тя е понижала разхода до 39.2 литра.

С пристигането на новите камиони R 520 обаче, средният разход на гориво е намален до 33.1 литра на 100 километра. Това е с цели 20% по-малко от нивото две години по-рано. Подобрената горивна ефективност на автопарка носи на компанията икономии от над 300 000 евро годишно. „Това може да е разликата между успеха и неуспеха за една компания“, казва финансистът.

Стимулите за водачите влияят върху икономиите на гориво

Фирмата прехвърля част от икономиите към водачите чрез програма за стимулиране - част от часовата  им ставка се формира от ефективността на шофиране. „По моя преценка, би могло да се каже, че от камиона зависят две трети от разхода на гориво, докато над останалата част влияние има водачът“, казва Йохансон.
Специални цени на части за климатична система Лято 2019
Спестете сега със специалните цени на Скания!
LeciTrailer дава 10 години гаранция срещу корозия на ремаркетата
Антикорозионното покритие позволява шасито да се тонира в цвят по избор на купувача и гарантира дълъг живот на полуремаркето и съответно – по-висока цена на пазара втора ръка.
Компактен автокран „взима“ тесни завои
Ултра-късата Скания S520 8×2/*6 е четириосна конфигурация с три управляеми оси, пригодена да маневрира в тесни промишлени пространства.
Двукратният национален шампион в Scania Driver Competitions разказва за състезанието [видео]
Йордан Симеонов, национален победител в състезанието Scania Driver Competitions през 2007-а и 2012 година, ще опита отново да стигне до финала в Швеция през май 2019 г.
Тестват автономна Scania в Западна Австралия
Международният гигант „Рио Тинто“ тества автономна транспортна система от ново поколение, разработена от Скания, в своите солни мини в Дампиър, Западна Австралия.
Как работят ремаркетата с подвижен под [видео]
В ремаркетата с подвижен под, инженерите на STAS са съчетали практичното с приятното. С тях е лесно да превозваш както насипни товари, така и опаковани стоки.
Scania влиза в консорциум за втечнен био метан
Международният консорциум BioLNG EuroNet, в който членуват Scania, Iveco, Shell, Disa и Osomo, обяви плановете си да развие пътния транспорт, базиран на втечнен природен газ (ВПГ), чрез изграждането в Европа на инфраструктура, която да разшири разпространението на този вид гориво.
Дори опитните водачи се нуждаят от обучение
Водачите на финландския горски превозвач Пуукульетус Весала са добре познати с отличните си постижения в пестенето на гориво. Въпреки това, компанията решила да използва инструкторите на Скания Финландия за обучение на водачи.
12 камиона Scania популяризират забележителности от България
Собственик на транспортна фирма с 12 влекача Scania в автопарка си, поде интересна инициатива – да превърне товарните композиции в подвижни билбордове, които да популяризират забележителности от България по пътищата из Европа.