Блог

Блог

Интелигентни тахографи. Какво трябва да знаете за тях?

Интелигентни тахографи. Какво трябва да знаете за тях?

2.10.2019 г. 16:21:24
През юни 2019 г. влезе в сила нов закон на ЕС за въвеждане на интелигентни тахографи. Какво означава това за вашия бизнес?

Новият закон на ЕС изисква всички товарни и пътнически превозни средства, регистрирани на или след 15 юни 2019 г., да бъдат оборудвани с ново поколение тахографи - задължителните бордови цифрови рекордери, които измерват времето за шофиране и почивка на водачите на товарни и  пътнически превозни средства. Тези, които не се съобразят, рискуват да получат тежки финансови санкции.

Въвеждането на новия интелигентен тахограф има за цел да улесни прилагането на закона. Целта е по-безопасни условия за шофиране и по-лоялна конкуренция в цяла Европа сред транспортните и автобусните компании.

Новият тахограф се нарича „интелигентен“, защото манипулирането на системата е по-трудно, има много повече данни за обработка и серия от нови функции. Те включват интелигентен интерфейс за транспортни системи, който ще позволи споделяне на данни на превозното средство с други системи и подобрен софтуер за геолокация под формата на глобална навигационна сателитна система като втори източник за минимизиране на възможността за манипулации.

Интелигентният тахограф ще позволи също така автоматично да се записват началните и крайните локации от пътуването на водача, както и на всеки трети час между тях. Това ще даде възможност за отдалечен достъп до някои данни на тахографа чрез безжично предаване на данни до контролните органи.

„Най-важното от гледна точка на Скания е да се спазва европейското законодателство, въведено на 15 юни“, казва Niclas Juthage, ръководител на проекта, отговорящ за хардуера на интелигентния тахограф.
„Всеки камион и автобус, който отсега нататък излиза на пазара в ЕС е законово задължен да разполага с интелигентен тахограф. Без него не може да бъде регистриран автомобила. "

Как интелигентният тахограф влияе на вашия бизнес? Ето някои отговори за клиентите на Scania.

Ако закупя ново превозно средство Scania, ще има ли интелигентен тахограф?
„Всички нови автомобили Scania за европейския пазар разполагат или ще разполагат с интелигентен тахограф. Законът беше въведен в кратки срокове, но имаме толкова добър екип, който работи над това, за да го осъществи “, казва Niclas Juthage.

Кои превозни средства не трябва да бъдат оборудвани с интелигентен тахограф?
Законодателството засяга само камиони от ЕС и камиони, регистрирани след 15 юни извън ЕС, но които се движат по пътищата на ЕС. Системите в останалия свят остават непроменени.
Превозните средства от ЕС, регистрирани преди 15 юни 2019 г., не трябва да бъдат оборудвани с интелигентен тахограф и могат да продължат да използват цифров тахограф от предишното поколение, дори и след като са обслужени.

Но ако сте закупили ново превозно средство преди 15 юни 2019 г. и още не сте го регистрирали, ще трябва да го закарате в сервиза, за да бъде оборудвано с интелигентен тахограф.

Ами ако е необходимо преоборудване с интелигентни тахографи?
Според Niclas Juthage: „Възможно е 100-процентово преоборудване на камиони Scania (6-серия) и автобуси (5-серия)  от  края на септември 2016 г. с този интелигентен тахограф, защото ние създадохме система за презареждане на файловете с данни вътре в камиона, която комуникира със системата за управление на превозното средство и същност представлява ДНК на камиона.

Той добавя: „По-големите компании могат да искат интелигентни тахографи за целия си автопарк в цяла Европа, така че да могат да ги контролират по същия начин, защото има толкова много информация, която се контролира чрез тази система.“

Кой може да ми постави интелигентен тахограф?
Ако искате да си поставите интелигентен тахограф, дилър на Scania може да ви помогне.

Кой съхранява данните и за какво се използват?
За клиентите, абонирани за услугата Scania Tachograph Services, от тяхно име се събират и съхраняват данни от техния тахограф.

Платен абонамент обхваща активирането на данните, включително на собствени данни.
„Скания се занимава със съхранението на тези файлове и можем също така да изготвим анализи за нашите клиенти, ако те искат тази услуга“, казва Лара Йохансон, бизнес мениджър на Tachograph Services.

Картата на водача съвместима ли е с интелигентния тахограф?
Новата версия на картата на водача работи с интелигентен тахограф и с цифров тахограф от предишното поколение, а картата от по-старото поколение също е съвместима с интелигентния тахограф.


По едно засадено дърво за всяко продадено превозно средство
От 2013 г. Scania Ibérica засажда по едно дърво за всяко превозно средство, продадено в Испания и Португалия. „Гората на Скания”, близо до испанската столица, сега има повече от 20 000 дървета.
Есенна сервизна кампания
Промоционални цени на въздушни възглавници
Стая на бъдещето: за визии, идеи и концепции, които оформят утрешния свят на транспорта
Скания създава виртуално пространство, където собствените ú експерти ще се срещат и обменят идеи относно тенденции и визии с външни лица като изследователи, футуристи, видеографи и писатели.
Scania организира Ден на климата
Денят на климата ще се проведе на 20 септември 2019 г. На този ден работата в централния офис на Scania, както и във всички производствени бази и местни структури на Scania по целия свят, ще спре за 1 час. В този час служителите ще научат повече за изменението на климата и компанията ще се възползва от техните идеи за това как могат да се намалят емисиите на CO2.